,

Acht regels voor goede bruiloftsgasten

 

Als je een uitnodiging voor een bruiloft op de mat krijgt, is dat niet alleen maar leuk. Er wordt meestal ook van alles van je verwacht. Ik geef je een paar handvatten waarmee je een ‘goede gast’ wordt.

De afgelopen jaren heb ik best wat bruiloften meegemaakt en nu ik er zelf een organiseer, merk ik dat ik niet altijd een ‘goede gast’ was. Ik reageerde niet op de RSVP, hield me niet echt aan de kledingregels en was zelfs een keertje bijna te laat voor de ceremonie. Oeps.

Het organiseren van een bruiloft vaak is een stressvolle periode voor het bruidspaar en je kan het hen makkelijk maken door een beetje mee te werken. Dat waarderen ze, echt.

1 – Bestudeer de enveloppe van de uitnodiging
Als je de uitnodiging ontvangt is het handig om deze in z’n geheel te bewaren inclusief de enveloppe. Op de enveloppe staat namelijk wie er welkom is op de bruiloft.

Staat alleen jouw naam erop, dan ben jij uitgenodigd. Is het jouw naam + die van je partner, dan mogen jullie samen komen. Heb je een +1, dan mag je zelf kiezen wie je meeneemt. Staat er Fam. ‘Achternaam’ op de kaart, dan mag je hele gezin komen.

2 – Meld je op tijd aan
De meeste bruidsparen stoppen veel tijd en liefde in het organiseren van hun bruiloft. Ze doen er alles aan om het perfect te maken en zijn vaak al maanden aan het plannen op het moment dat jij de uitnodiging krijgt. Op de uitnodiging staat vaak een datum waarvoor er ge-RSVP’d moet worden. Doe dat zodra je kan op de manier die het bruidspaar heeft aangegeven. Op basis van het aantal aanmeldingen worden er dingen besproken zoals de locatie, het eten en drinken, glaswerk en zitplaatsen. Als je niet op tijd reageert, moeten ze achter je aan bellen/mailen/faxen en dat is niet prettig.

3 – Hou je aan de dresscode
Op de kaart staan vaak een paar dingen die het bruidspaar belangrijk vindt en een daarvan is altijd de dresscode. Vaak is het iets als: black tie, tenue de ville, come as you are, bohemian wedding, strandfeest, a touch of lavender/blue/pink/yellow. Je kan je hier over opwinden – terecht vaak – maar wordt echt gewaardeerd als je je aan de dresscode houdt. Anders ben jij die lul in het zwart terwijl de rest in pastel kwam en val je nog jaren uit de toon op de trouwfoto’s.

4 – Geef wat ze vragen
Als er een cadeautip op de uitnodiging staat, hou je hier dan ook aan. Ze vragen het niet voor niets.

5 – Doe mee
Op de kaart of in de begeleidende brief van de ceremoniemeester zit vaak een verzoek tot participatie. Of je iets in wil leveren voor het gastenboek, een verzoekliedje hebt voor de band of dat je misschien een speech wil geven. Doe hier aan mee. Input van de gasten maakt een bruiloft een stuk leuker. En zonder jouw input weten ze niet wat ze aan de band/dj moeten vragen.  Kleine moeite, groot resultaat.

6 – Laat je camera in je zak
De meeste bruidsparen hebben een trouwfotograaf gehuurd om de ceremonie vast te leggen. Dat is handig, want dan hoef jij geen foto’s te maken. Hou je telefoon of camera tijdens de ceremonie in je zak/tas. Zo kan de fotograaf zijn/haar werk doen, kan jij echt onderdeel zijn van het moment en krijgt het bruidspaar de mooiste foto’s.

Daarnaast zijn er bruidsparen die het heel belangrijk vinden om als eerste een mooie trouwfoto van hun fotograaf te delen op social media. Respecteer dit. Je kan erop rekenen dat bruidsparen die dit vragen het ook gaan checken/laten checken of mensen zich hieraan houden. En je wil geen ruzie op de bruiloft.

7 – Hou je (een beetje) in
Op de meeste bruiloften is er onbeperkt drank. Toch is het handig om het niet vanaf het eerste moment vol op een zuipen te zetten want dan haal je het einde van het feest niet. Trust me, ik heb afgelopen zomer een keer voortijdig af moeten haken en dat vind ik nog steeds jammer. Drinken is natuurlijk oke, maar bewaar het voor ‘t feest. Als je om 5 uur ‘s middags al starnakel dronken bent, is de kans op gênante taferelen groot. Als de ceremonie en de speeches achter de rug zijn, mag je los.

8 – Stel je vragen aan de ceremoniemeester
Op de trouwdag zelf is het bruidspaar een beetje druk. Voor felicitaties, gelukswensen en complimenten mag je ze ieder moment aanspreken. Voor zaken als: ‘Waar is de verbandkoffer? Dirkje heeft zich per ongeluk opgesloten in het toilet, wie kan hem bevrijden? De koelkasten zijn uitgevallen en het bier is lauw, wat nu?’ is de ceremoniemeester. Of het personeel van de lokatie. Of de hulpdiensten.

Zijn er dingen onduidelijk? Vraag het bruidspaar of de ceremoniemeester dan om uitleg. Dat vinden ze niet erg. Alle dingen die ze niet op de dag zelf hoeven te regelen/uit te leggen is dat superfijn.

Heb je aanvullingen of ben je het niet met mijn regels eens? Laat je horen in de reacties!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.