,

Zo kies je de trouwfotograaf die bij je past

Je kan maar een keer foto’s van je bruiloft laten maken, dus het is belangrijk dat het goed gebeurt. Maar wat goed is, verschilt natuurlijk per persoon. Hoe kies je een trouwfotograaf die bij jouw smaak, budget en bruiloft past? Ik zocht het voor je uit.
 
Toen we onze bruiloft gingen plannen, hebben we onze getrouwde vrienden om advies gevraagd. Stuk voor stuk zeiden ze: ‘Maak ruimte in je budget voor een goede fotograaf want je trouwfoto’s zijn uiteindelijk het enige dat je aan je bruiloft overhoudt.’ Naast je kersverse vrouw, natuurlijk.
 
 
We hebben onze vrienden gevraagd wiens trouwfoto’s zij tof vonden en aan de hand daarvan hebben we heel veel online portfolio’s doorgekeken. Na het hele internet te hebben doorgeklikt, hebben we de fotograaf benaderd die de bruiloft van een van onze vrienden heeft vastgelegd: Jamy Vodegel.
 
Hij schiet prachtige fotos die niet mierzoet zijn, dat vond ik belangrijk. Hij is goed in het moment vastleggen, we hoeven dus niet enorm veel te poseren. En het is een fijne relaxte gast die prima bij onze vriendenclub past, hij valt dus niet op tussen de gasten. Bovendien was hij  beschikbaar en viel binnen ons budget, dus we hebben hem geboekt.
 
Hoe vind jij nou de fotograaf die bij jouw bruiloft past?
 
Stijl
Ga eerst ontdekken wat je mooi vindt. Google, Pinterest en Instagram staan vol met trouwfoto’s. Zoek er naar en kijk heel kritisch naar wat je mooi vindt. Hou je van licht of mag het ook wel een beetje moody zijn? Wil je geposeerde foto’s of actiefoto’s? Vind je het mooi als de foto’s flink nabewerkt worden of wil je ze liever naturel? Allemaal dingen om rekening mee te houden.
 
De meeste fotografen hebben een online portfolio. Fotograaf Jamy: ‘Het werk dat ze op hun site hebben staan, vinden ze zelf geslaagd. Als je bij hen aanklopt, zullen ze waarschijnlijk ook in die stijl willen fotograferen.’
 
Misschien ontdek je tijdens je zoektocht dat het werk van een bepaalde fotograaf je aanspreekt. Mooi, dan kun je daar contact mee leggen. Heb je geen voorkeur of kom je meerdere fotografen tegen die je tof vindt, dan is het tijd om te kijken naar prijs.
 
Prijs
Een professionele trouwfotograaf komt met een prijskaartje. Je betaalt gemiddeld tussen de 500 en de 2000 euro voor 6 uur fotografie. Vijfhonderd euro is goedkoop, tussen de 750 en de 1000 euro is gemiddeld en alles boven de 1500 euro is het topsegment.
 
De meeste fotografen hebben hun prijzen op hun website staan. Check of de fotograaf binnen je budget past. Als dat zo is, kun je bellen om te kijken of de fotograaf op jouw datum nog beschikbaar is.
 
Klik
Tip van fotograaf Jamy: ‘Als ik een fotograaf zou moeten kiezen, is het gevoel het meest belangrijke. Je moet een klik hebben met de fotograaf. Ik ben er op de meest intieme momenten van de dag bij: wanneer je in je ondergoed staat, wanneer je een emotioneel moment met je ouders of grootouders deelt en wanneer je het ja-woord uitspreekt. Als je je aan de fotograaf ergert, verpest dat deze mooie momenten en ik denk dat je het ook in de foto’s terug ziet.’
 
Kijk dus even goed naar de teksten op de site en neem ook even de tijd voor een telefoongesprekje. Heb je een goed gevoel bij de fotograaf? Dan is het de moeite waard om een kennismakingsgesprek te plannen. Wat je tijdens zo’n gesprek allemaal bespreekt, lees je volgende week.
 
Ben je het niet met me eens of wil je iets toevoegen?
Laat het me weten in de reacties 🙂
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.