,

Bier op de bruiloft: Ik denk dat we ‘t met 1700 flesjes net redden

Om iedereen te drinken te geven heb ik niet gekozen voor uitkoop van de horeca en ook niet voor nacalculatie. Wij hebben een locatie gevonden waar we zelf de caitering mogen doen. Hartstikke leuk, maar aan zelf bier regelen kleeft een hele grote verantwoordelijkheid, er moet natuurlijk wel genoeg bier zijn.

Gelukkig heb ik mij goed voorbereid en met deze fantastische berekening zorg ik dat er genoeg bier op de bruiloft is en dat we niet om 21:00 uur droog staan. Want dat zou een ramp zijn omdat alle supermarkten in Ermelo dan net dicht zijn.

Know your enemy
Voor je überhaupt gaat rekenen is het handig om te weten voor wie je precies drank inkoopt. Mijn moeder, zus en de enige Bob drinken uiteindelijk een stuk minder dan mijn voetbalteam, mijn broers, mijn vrienden, mijn schoonfamilie en de vrienden van Tos. Je raad het al: wij kennen een aardige groep drankorgels.

Om de inkoop een beetje strak te plannen, hebben wij tijdens het aanmelden gevraagd of mensen van plan waren bier, wijn of fris te drinken. Zo hebben we het aantal bierdrinkers goed op de korrel.

De rest van de parameters
Wat heb je verder nog nodig om tot het juiste aantal bier te komen? Het aantal uren dat het feest duurt en het gemiddelde aantal drankjes dat men per uur drinkt – dat zijn er volgens de horecaregels twee.

Onze bruiloft duurt van 14:00 uur tot we klaar zijn met feesten. Dat zal rond 03:00 uur zijn? Dat is dus 13 uur feest. En verdeeld over de hele dag komen er 110 mensen. Hier zitten 65 bierdrinkers bij. Nu ga ik er voor het gemak van uit dat de wijn-drinkers, en de fris-drinkers ook wel stiekem een biertje mee drinken. We gaan dus ruim rekenen!

Horecaregels dicteren dus een strenge norm van twee drankjes per persoon per uur. Voor 13 uur feest zijn dat dus 26! biertjes. Meer dan een krat bier op één dag. klinkt als bijzonder veel bier, maar het is dan ook een bijzondere dag!

De berekening.
Uiteindelijk is het allemaal niet zo lastig.
Bierdrinkers X gemiddelde biertjes per uur X uren feest = een dikke plas bier
65 bierdrinkers x 2 B/pu X 13 uur feest = 1690 flesjes bier!

Of 1690 / 24 = 70,4 kratten bier
En dat is 1690 x 0.33 = 557,7 liter bier!

Oke oke, die horeca norm geld natuurlijk voor alle drankjes, niet alleen voor biertjes. Hier hoort dus ook wijn, champagne, fris, koffie, thee, water en ranja bij. Ook denk ik dat er maar een paar mensen in staat zijn om daadwerkelijk 26 flesjes bier op een dag te drinken. Dus bij die 557 liter zit ook de compensatie voor de stiekeme bier drinker en het paniekbier in.

Paniekbier?
Ja, Paniekbier. Voor als het onverwacht nog harder uit de klauwen escaleert als we hadden kunnen voorzien of als mensen besluiten dat bier gooien leuker is dan bier drinken. De bruiloft is tenslotte op het platteland.

557 liter bier. Nu moet ik alleen nog zorgen dat dit bier ook daadwerkelijk gekocht en geleverd wordt. Hoe we dat doen weet ik zelf ook nog niet precies. Als ik een oplossing heb gevonden, lees je dit op trouwkoning.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.