Drank op je bruiloft: uitkoop, nacalculatie of zelf regelen?

‘Ik had teveel spa rood gedronken, en wat er toen gebeurde!’ – Niemand, ooit. Dus laten we het over drank hebben. Dit is doorgaans de grootste kostenpost van een goed feestje dus het is belangrijk om de juiste keuzes te maken zodat je niet te veel betaalt en je gasten geen dorst krijgen.

Locaties laten je vaak kiezen tussen ‘uitkoop’ of ‘nacalculatie’ of een combi van beiden. Ik heb voor optie 4 gekozen: Zelf de catering regelen. Ik zal je vertellen waarom. Maar eerst de basics, wat zijn precies de verschillen.

Drank op nacalculatie
De barman schrijft op wat iedereen drinkt, en aan het eind van de avond krijg je de rekening. Erg fraudegevoelig, hoewel de barman dat natuurlijk niet toe gaat geven. En als je dorstige vrienden hebt zuipen ze je helemaal kaal.

Drank op basis van uitkoop
Je spreekt een vaste prijs af met de kroeg voor alle drank die er gedronken wordt. Wordt er meer gezopen heeft de kroeg pech, wordt er minder gedronken heb jij pech. Deze prijs ligt vaak iets hoger dan op nacalculatie, maar je hebt dan ook nergens meer omkijken naar.

Hoe werkt dan een combi van beiden?
Vaak stelt een locatie voor om de drankjes op te schrijven voor het grote zuipen aanvangt en het feest op uitkoop te doen. Maar waarom zou je dat doen? Of die combi voor jou en jouw feestgangers voordelig is, heeft alles te maken met hoe uitkoop en nacalculatie worden berekend.

Berekening Uitkoop

De meeste horecazaken rekenen gemiddeld twee drankjes per persoon per uur. Klinkt vast weinig, maar houd er rekening mee dat mijn moeder maar 2 appelsap op een avond drinkt. En van die types zijn er altijd. Net als collega’s die maar een uurtje komen en 2 drankjes nemen. Die halen de gemiddelde drankinname van het voetbalteam flink naar beneden.


2 biertjes kosten tegenwoordig 5 euro, dat maakt het rekenen vrij simpel

5 euro x aantal personen x aantal uren uitkoop = een dikke berg geld.

Nou willen wij graag een feest geven van 14:00 uur ‘s middags tot toch minstens 03:00 uur ‘s nachts dus!  5 x 110 x 13 = 7.150 euro. Euhm… NoDeal! Dat kunnen we niet betalen

Misschien is uitkoop ook niet de hele dag nodig. De feest-ervaring leert dat er s middags vaak rustiger gedronken wordt. Het zuiphoogepunt ligt zo tussen 20:00 uur en 00:00 uur. De rondjes worden daarna toch in rap tempo kleiner. Dus eigenlijk wil je alleen het hoogtepunt van drinken afkopen. Op ieder ander moment wordt het gemiddelde zeer waarschijnlijk niet gehaald.  

Hoeveel zouden we betalen met een verdeling?
Naar schatting: 110 man drink naar schatting ‘s middags een stuk minder. Mn zus is vooral mijn nichtje aan het vangen, mijn vrienden doen het rustig aan om niet te vroeg te pieken. Gemiddeld komen we uit op 0.5 drankje per uur. En we kopen het feest tussen 19:00 uur en 00:00 uur af en daarna gaan we verder op nacalculatie omdat er na middernacht veel mensen weg gaan.

Uitkoop: 5 euro x 110 man x 5 uur = 2.750
Op rekening: 1.25 euro x 110 man x 9 uur = 1237,50
Maakt samen = 3987 Euro.
Dat scheelt al snel 4000 euro met volledige uitkoop, maar is nog steeds een berg geld.

Optie 4
Dus, ik koos voor optie 4: Cut out the middele man. We zochten en vonden een locatie waar wij zelf de catering mochten verzorgen. Wij gaan onze drank gewoon in de supermarkt kopen. Een krat bier kost in de uitverkoop ongeveer 10 euro. Knappe jongen die dat in 2 uur op kan drinken.

Hoe we er voor zorgen dat we voldoende (en verschillende soorten) drank kopen – want dat moesten wij dus ook even uitzoeken – lees je binnenkort.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.