Hoe kom je aan en verlovingsring?

Zelf had ik er geen een bij me tijdens mijn ongeplande aanzoek, maar het schijnt er toch een beetje bij te horen: de verlovingsring. Voor je een klein fortuin stuk slaat op een ring die je aanstaande misschien slechts een paar maanden draagt, eerst wat inside informatie.

 Hoort een verlovingsring er echt bij? Mja, well een beetje. De Romeinen waren de eerste die elkaar een ring gaven als ze afspraken te gaan trouwen. In Nederland heeft het toch wel tot de 19de eeuw geduurd voor ze ingeburgerd waren. Voor die tijd was het wel gebruikelijk om iets te geven aan je toekomstige bruid, maar dit hoefde niet een ring te zijn. De zilveren vingerhoed was bijvoorbeeld erg populair als verlovingscadeau. Praktisch en bad ass, voor tijdens het naaien.
De verlovingsring met diamant is in 1930 populair geworden in de VS. Niet omdat vrouwen er om vroegen, maar door de slimme marketingstrategie van een diamantenverkoper. Onze mannen-ego’s deden de rest.Oke oke, maar hoe kom je nou aan een goede ring?

Haal je inspiratie uit de sieradendoos van je vriendin

Je weet vast wel waar het kistje staat met alle oorbellen, kettingen, armbanden van je vriendin. En waarschijnlijk zitten niet alleen haar sieraden erin, maar ook die van haar overleden oma en die dure oorbellen van haar moeder die ze nog steeds terug moet geven.

Uit dit kistje haal je de ringen die je vriendin het mooist vindt en/of het meest draagt en met deze als voorbeeld ga je de juwelier om een beter exemplaar in dezelfde stijl te vinden. Moet je echt naar een winkel? Nee, internet kan ook. Het risico is dan wel dat die gouden ring met prachtige diamanten voor 49,99 euro eigenlijk een vergulde klomp plastic is.

Oke oke, maar mijn vriendin heeft geen sieraden kist?

Mooi! Dan draagt ze waarschijnlijk ook niet vaak sieraden. De kans zit er dik in dat ze een ring dan alleen symbolisch gaat dragen, je hoeft er dan dus ook geen fortuin op stuk te slaan. Je hebt al prachtige zilveren ringetjes vanaf 30 piek. Zelf heb ik hem hier opgepikt en m’n verloofde draagt hem iedere dag met plezier. Zegt ze.

Zijn dit de enige twee opties?

Nee! Sommige families gaan hard op tradities en daar hoort een familie-ring bij. Een ring die vaak al generaties in de familie is en van de ene op de andere verloofde dochter over gaat. Hoe kom je er nou achter of je die ring moet/mag gebruiken? Vrij simpel; vraag het aan haar vader nadat je haar vader om haar had gevraagd hebt. Zo heeft die stokoude traditie ook nog een beetje praktisch nut.

Moet het goud met een diamant zijn?

Het is in Amerika de norm dat je een gouden ring met een ijsklont van een diamant erop koopt en dat je daar een paar maandsalarissen voor aftikt. Zodat je future wife er mee kan pronken en het sieraad kan verpatsen als jullie ooit uit elkaar gaan. Omdat Nederlandse dames over het algemeen independent lady’s zijn, hoef je hier niet per se met zulke gekkigheid aan te komen. Een mooie ring (zonder grote steen, want daar sloopt ze haar panty’s mee) is prima. Het hoeft ook niet per se goud te zijn, als zij meer zilver draagt, kan je daar ook voor kiezen. Als ze hem maar draagt.

En wat als ik geen ring wil geven/ zij geen ring wil dragen?

Nou, dan koop je er toch geen. Een zilveren vingerhoed is nog steeds een prima optie. Net als een armband, oorbellen, een ketting of een bestekset. Jullie feestje.

Mooi! Zijn er nog andere dingen waar je op moet letten?

Ja, de maat. Want een te kleine ring krijgt zij niet om en een te grote ring valt af. Nu kan een juwelier zilveren en gouden ringen vaak gemakkelijk vergroten en verkleinen, maar je kan ook op voorhand (ha!) even meten. Hoe werkt de ring maat? Meet de diameter van een andere ring van je vriendin, of de omtrek van haar vinger!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.