5 tips voor een persoonlijke ceremonie

Als je gaat trouwen, is het jawoord vaak het hoogtepunt van de dag. Om te voorkomen dat je ambtenaar van de burgerlijke stand een eindeloos slaapverwekkend babbeltje houdt, heb ik wat tips voor een persoonlijke – en dus leuke! – ceremonie voor je opgeschreven.

Op de dag van onze bruiloft waren Tos en ik eigenlijk al drie dagen getrouwd. We hadden tijdens ons baliehuwelijk al een krabbel gezet in het gemeentehuis en dat gaf ons de vrijheid om onze ceremonie helemaal zelf in te richten. Omdat we al voor de wet getrouwd waren, hoefden we ons zelfs niet aan de planning van een ambtenaar van de burgerlijke stand of het standaard riedeltje te houden. Superrelaxt, maar wat doe je als niets vastligt? 

Je wil waarschijnlijk in ieder geval persoonlijke geloften, een jawoord, ringen uitwisselen en je bruid zoenen. Maar wat doe je daarvoor, en daarna?

1 – Doe lekker wat jullie zelf willen
Er is geen enkele traditie die je niet overboord kunt gooien! Als je tijdens je trouwfeest geen zin hebt in officiële zaken als trouwambtenaren en het ondertekenen van aktes, kun je dat makkelijk omzeilen door op een eerder of later moment met alleen de getuigen (of een klein groepje mensen) te trouwen.

Als je het juist fantastisch vindt om je officiële jawoord te geven ten overstaan van iedereen die je lief is, moet je dat vooral doen. Jouw bruiloft, jouw regels.

Ik vond het wel erg relaxed dat we niet vast zaten aan de planning van de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dus een half uurtje uitloop, of juist wat eerder beginnen, maakt dan niet echt meer uit. Het geeft je de ruimte om bijvoorbeeld even een paar extra foto’s te schieten of te wachten op je beste vriend die in de file staat.

2 – Keep it short and sweet
Ik vond het erg fijn dat onze ceremonie kort duurde. Binnen dertig minuten waren we klaar. Inclusief iedereen het Trouwbos in en uit jagen. En dat was eigenlijk ook de maximale aandachtsspanne van de gasten. Want  hoewel iedereen de geloften en het jawoord wil horen, wil niemand lang stil te zitten als er ook bier gedronken kan worden!

2017-TOSCA-ANNE-051

3 – Houd het luchtig
Als je dacht dat er veel gehuild werd bij het aanzoek kun je je lol op. Tijdens de ceremonie gaat het pas echt los. Je moeder, je tante, de vriendin van die rare van de voetbal en je bruid zijn allemaal lek tot de bubbels worden aangebroken.
Wij hebben het luchtig gehouden door de traditionele opkomst te skippen en onder luid applause samen binnen te komen. Als mensen joelen en klappen kunnen ze toch wat lastiger huilen.

En ook al voelt de ceremonie als het perfecte moment om je (groot)ouders die er niet meer zijn even te noemen of jullie kindje dat niet meer bij jullie is: laat het. Vier dit moment met de mensen die er wel zijn. Lege stoelen op de eerste rij om de afwezigen te herdenken of heftige emotionele verhalen zijn in de voorbereiding vast een goed idee, maar schieten op de dag zelf waarschijnlijk hun doel voorbij.

4 – Betrek het publiek bij de ceremonie
Dit maakt het ‘officiële gedeelte’ luchtig en entertaining. Mijn broer Harry trouwde ons en hij was geen buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs), maar meer een ceremoniemeester. Hij leidde onze ceremonie en had bedacht dat het tof was om onze gasten vragen te stellen.

Het duurde een paar minuten voordat mensen echt iets durfden te zeggen, maar toen het eerste schaap over de dam was volgden er al snel meer mooie verhalen.

Harry had het ook wel slim in gekleed. Hij had drie vragen voorbereid waar mensen op konden reageren:
– Eerst vroeg hij wie iets wou vertellen over de tijd dat Tos en Ik elkaar leerden kennen
– Daarna over de tijd dat we verloofd waren
– En daarna of er mensen nog tips en wensen voor ons huwelijk hadden

2017-TOSCA-ANNE-073

5 – Kies een persoonlijke invulling

Heb je een familielid of vriend die goed kan presenteren? Je kan er altijd voor kiezen om hem/haar de ceremonie te laten doen. Zelfs als je wel voor de wet trouwt, kan je dit in overleg met de babs regelen.
Heb je niet een goede spreker, maar meerdere? Je kan ook op voorhand mensen vragen een praatje voor te bereiden. Geef ze dan wel allemaal een specifiek onderwerp, anders zit je straks naar drie dezelfde verhalen te luisteren.

En heb je gasten die muzikaal zijn? Vraag ze wat te spelen!
Mijn vriendin Liesbeth is een fantastische singer- songwriter en ze heeft tijdens onze ceremonie een zelfgeschreven liefdeslied gezongen. De songteksten lagen aan het begin van de ceremonie op de stoelen zodat mensen mee konden lezen. Het was een schot in de roos, superprachtig. Eigenlijk zou iedereen een Liesbeth op zijn bruiloft moeten hebben, niemand hield het droog.

2017-TOSCA-ANNE-061

Bonustip: Regel je praktische shit
Zorg dat je de ringen op een goede plek bewaart, Ik had die van Tos op mijn pink, maar tijdens de opkomst, lanceerde ik hem per ongeluk de bosjes in. Ik moest dus nog even zoeken voordat we konden beginnen.
En verwacht je dat je verloofde lek gaat? Zorg dan dat je een zakdoekje in je zak steekt (zij heeft vast geen zakken in haar jurk) zo ben jij de ultieme gentleman en kan zij d’r natte ogen droogdeppen zonder d’r make-up uit te smeren.

Heb jij zelf nog goede tips voor een persoonlijke ceremonie? Laat het me weten in de comments!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.